A Hungarian Metal Awards külföldi példák hatására, a hazai súlyos zenék állandó háttérbe szorításának ellensúlyozására jött létre 2006 elején.

2006. január 21-én adta át a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) az aktuális Fonogram-díjakat, azonban se a díjazottak, se a jelöltek között nem szerepelt egyetlen hard rock vagy metal produkció sem. A legkeményebb zenét az „Év hazai rock albuma” kategóriában érdekelt Zorall együttes játszotta akkor a Fonogram-díjra jelöltek közül. Mindeközben a nemzetközi rock/metal sajtóban már 2005 decemberében kihirdették a dán metalzenei díjak (Danish Metal Awards) nyerteseit, ahol például az azóta nemzetközi karriert befutott Volbeat bemutatkozó nagylemeze lett az év debütáló albuma. 2006 februárjában a dánokénál még erősebb metalszíntérrel rendelkező Finnország metalzenei díjait (Finnish Metal Awards) is átadták a Finn Metal Expo keretein belül, míg Magyarországon egyedül a Metal Hammer magazin éves közönségszavazása jelenthetett elismerést a hazai zenekaroknak, illetve a Wigwam Rock Klub közönségének véleményét tükröző Arany Nyíl díj.

A Hungarian Metal Awards (HMA) létrehozásakor fontos szempont volt, hogy ne a minden évben ugyanazt a 4-5 zenekart a kedvencének választó közönség szavazzon a díjazottakról, hanem az átlag rockernél szélesebb látókörrel és zenei ízléssel rendelkező rock magazinok szerkesztőségeinek tagjai mondjanak véleményt a díj odaítélésével, felhívva a közönség figyelmét is a díjazott előadókra.

hma2005 smallAz első évben – 2006 márciusában – 13 rock- és metalzenével foglalkozó online magazin szerkesztőségének közreműködésével hat kategóriában osztott díjakat a zsűri:

  • 2005 legjobb albuma
  • 2005 legjobb debütáló lemeze
  • 2005 legjobb szerzői kiadású lemeze
  • 2005 legjobb koncertzenekara
  • 2005 legjobb produkciója
  • 2005 legjobb lemezborítója.

Az Isten Háta Mögött zenekar második albuma, a "Szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás" hatból három díjat is besöpört az első díjkiosztón, megnyerve az év albuma, az év szerzői kiadású lemeze és az év stúdióprodukciója kategóriákat. A kezdeményezést szerencsére nagyon jól fogadták a zenekarok, és nem csak a díjazottak, így nem volt kérdés, hogy a következő évben is megrendezésre kerül a szavazás. Apróbb változtatásokra azért szükség volt.

Elsőként egy beszédes, könnyen megjegyezhető magyar elnevezést kellett találni a díjnak. Hosszas töprengés után a HangSúly lett a kiválasztott név, amely egyszerre utal a zeneiségre és egyben a műfaj keménységére is. Az első szavazásra sebtében összerántott, kissé szürke HMA logót lecserélve Tóth Márton „Nelzon” a NuSkull magazin alapítója készítette el a HangSúly zenei díj új emblémáját, ami azóta is a kezdeményezés névjegye. 2006 decemberében ezzel együtt elindult a HangSúly hivatalos honlapja a hang-suly.hu címen.

hangsuly06A kategóriák száma eggyel csökkent, megszűnt ugyanis a legjobb szerzői kiadású lemezért járó díj. Ennek oka, hogy már akkor is nehéz volt szétválasztani, hogy mely albumok jelentek meg teljes kiadói támogatással, és melyeknél finanszírozta a lemez elkészültét saját zsebből a zenekar és csak a terjesztést végezte a „kiadó”. Ebben a megújult formában tért vissza tehát a Hungarian Metal Awards egy évvel később, hogy immár HangSúly zenei díj néven mutassa be a legjobb hazai metal teljesítményeket a nagyérdeműnek.

A zsűri összetétele évről évre folyamatosan változott, de bőven voltak állandó résztvevők is, mint például a Passzio.hu és az Underground Magazin, akik az elejétől kezdve minden évben részesei voltak a szavazásnak. Ugyanilyen meghatározó a Shock! Magazin, a Fémforgács, a NuSkull és a Rock Gyémántok szerepe, akik egy-két év kihagyással szintén a kezdetek óta jelen voltak a HangSúly zenei díj történetében, de szintén fontos a később létrejött online rock magazinok állandó támogatása, mint a RockStation, a Viharock.hu és a Rockerek.hu. A legszűkebb létszámú zsűri az utolsó, 2019-ben megtartott szavazáson jött össze, akkor mindössze 10 szerkesztőség adta le voksait, a legnagyobb részvétel pedig a 2013-as év legjobbjairól döntő szavazáson volt, 17 szerkesztőség tagjainak részvételével. Ekkor, 2013-ban indult el a zenei díj hivatalos Facebook oldala is, ami nem csak a HangSúly körüli eseményeket, hanem a magyar metalszíntér mindennapi történéseit is nyomon követi a hazai rockmédiában publikált interjúk, lemezismertetők közzétételével, új videók és letöltések megosztásával.

2019-ben már a XIV. HangSúly – Hungarian Metal Awards szavazásra került sor. A több mint tíz év alatt természetesen minden kategóriában születtek rekorderek, akik többször is olyan teljesítménnyel rukkoltak elő, amit elismert a HangSúly-zsűri. (Lásd HangSúly rekorderek!)

A HangSúly Zenei Díj 10 éves jubileuma alkalmából 2015 tavaszán tartott online szavazáson a HangSúly addigi története során díjazott albumok és zenekarok közül választhatott a közönség két kategóriában. A közönség szavazatai alapján első évtized legnépszerűbb albuma az ózdi Remorse thrash metal klasszikusa, a 2005-ben az év albumának választott Harc! lett, míg a legjobb koncertzenekar kategóriát a sludge metalos, méltán népszerű Apey & The Pea nyerte. A két kategóriában összesen több mint ezren szavaztak, és nem csak Magyarországról, de az Egyesült Államokból, Izraelből, és szinte egész Európából, Norvégiától Olaszországig és Oroszországtól Nagy Britanniáig érkeztek szavazatok ott élő magyaroktól, összesen 19 országból. (Lásd Jubileumi közönségszavazás!)

A HangSúly Zenei Díj szavazása utoljára 2019-ben került megrendezésre.