Lapszemle az online rockzenei sajtóban frissen megjelent interjúkból.


Amikor tavaly megjelent a zenekar legutóbbi nagylemeze, az Apotheosis, teljesen letettem a hajam. Aztán a Vokál Rock Bistroban leültünk és közönség előtt kibeszéltük az albumot, teljesen a hatása alá kerültem. Már akkor felvetettem, hogy le kéne üljünk beszélgeti a cuccról, amit nemrég végre tető alá is hoztunk. Sajnos 28:28-tól fellépett egy kis technikai probléma, így az onnantól tapasztalható hanghiba nem a te készüléked hibája, hanem a miénk! Köszi a megértést!
Vendégeim: Juhász "D" Dávid és Sallai "Sahsnot" Péter.

dudas adam dvvad

Én először az amerikai vonalas black metallal ismerkedtem meg. Az európai vonalat is ismergettem, de ami engem konkrétan belevitt az a Cascadian black metalvonal, abból is a Wolves in the Throne Room – Two Hunters / I Will Lay Down My Bones Among the Rocks and Roots száma. Ültem a szegedi albérletem szobájában, ami a töltésre nézett. (Szeged körül van egy töltés, ami az árvíztől védte a várost és beültették ezt a részt fenyőfákkal) Arra emlékszem, hogy meditativ állapotban ültem a szobámban és a fenyőfákra hullott a hó. Kinéztem az ablakon és a Wolves in the Throne Room-tól szólt ez a 18 perces albumzáró szám. Akkor eldöntöttem, hogy NA, ÉN ILYEN ZENÉT SZERETNÉK CSINÁLNI!

Olvad el a teljes interjút a Metal.hu oldalán...!

A nu-metalos/modern metalos Pennhurst egy érdekes és üde színfolt a hazai palettán, a lemezük megjelenése idején fel is merült benne, hogy le kéne üljünk beszélgetni. Ez akkor ugyan elmaradt, de most elérkezettnek láttuk az időt, hogy pótoljuk! Vendégeim: Horváth Imre (gitár), Sipos Levente (gitár, scream), Csárádi Róbert (ének).

lanterni zaj

Az Entrópia Architektúra zenei megközelítése, mely a számaink megírására és a színpadi munkára is igaz, alapvetően ösztönös. Rég nem improvizálunk „élesben”, de a konkrét hangképeinkben is a közönségből s belőlünk kiváltott hatás a lényeges. Ez a megközelítés csak olyan projektek megvalósítását teszi lehetővé, ahol a „munkatársunk” hasonlóan képes ösztöni úton megközelíteni a zenét, és technikailag is „meg van a kémia” azaz létezik közös zenei nyelv közöttünk. Szerencsére ez minden eddigi kollab során maximálisan érvényesült. A LanternI esetén a tagok közti átfedésen felül is évek óta működik ez a „kémia”.

Olvasd el a teljes interjút az Ópiumbarlang blogon...!

solidity band

Nálunk az elektronika használata amolyan ösztönös dolog volt. Már a kezdeteknél is szerettük volna, ha erőteljesen jelen van a zenénkben, de akkor még két gitárban, és zeneileg egy kicsit egyszerűbb, karcosabb hangvételben gondolkodtunk. Ez egyfajta érési folyamat volt, ahogy nálunk minden. Kiismerni, hogy mi az, ami jól működik, mi az, amit meg tudunk valósítani, és élőben is jól megszólaltatható a színpadokon. Laci, és jómagam is szeretjük a masszív elektronikus alapokkal megtámasztott muzsikákat, sőt én kimondottan a széttekert totál elektromos dolgokat is nagyon szeretem, így egyáltalán nem idegenkedtünk a dologtól. Szuper szintetizátorost lőni, vagy egy kiváló élő sampler-est az körülbelül a megugorhatatlan kategóriának tűnt, sőt az évek során le is tettünk róla, így maradtunk a háttérkütyünél, mint tiszteletbeli ötödik tagnál.

Olvasd el a teljes interjút a Kronos Mortus weboldalán...!

Hallgasd meg az új Solidity-albumot: "Evolution of Prodigality" (2022)

nots live 2022

Fontos a szöveg, a mondanivaló, már csak azért is mert pl. tőlem már többen kérdezték, hogy „de az énekes mit énekel, mert nehezen érthető” [nevet]. Azt gondolom, ez a stílussal jár, az összhang így teljes és tudom, hogy ez nem tömeg-műfaj, vagy mondjuk úgy, nem populáris, de ezért mi nem fogunk a stílusunkon változtatni. Az EP számaihoz pl. a YouTube-on mellékeltük a számok szövegeit, mert biztos mindenki kíváncsi a mondanivalóra is a zene mellett és Dávid is a zenéhez írja a szöveget. A hangulata, mondanivalója a zenével formálódik.

Olvasd el a teljes cikket a Fémforgácson...!

Hallgasd meg a debüt EP-t: "Elég a csendből!" (2022)

 A Ric$Cast friss adásában a német Freshcrawl és a magyar Deprived Of Salvation death metal zemekarok énekeseként ismert Borisz Sarafutgyinovval beszélgetett Szénégető Richárd.

Nemrégiben történt, hogy lemondtak egy felvételt, szinte az utolsó pillanatban, nem is tudtam hirtelen, mitévő legyek, mikor Borisz Sarafutgyinov jelezte, hogy éppen itthon van és hát annyi minden történt körülötte az utóbbi időben, hogy igencsak érdemes lenne egy eszmecserét beiktatni. Fel is vettünk egy villámadást gyorsan!

anotherway band

Mindannyian a DIY, csináld magad zenélés fanatikusai vagyunk. Nálunk nincs “zenekarvezető”, nincs főnök, aki eljön a próbára kész dalokkal és megmondja, hogy ki mit játsszon. Akármennyire hihetetlen, de nálunk ezek a kegyetlen gyors és pusztító dalok mind jammelésekből születnek. Beindul egy riffel, vagy néha akár egy dobtémával és addig játsszuk, amíg szám nem lesz belőle. A szám nálunk azt jelenti, hogy addig játsszunk az ötletekkel, amíg fel nem vesz egy önálló intenzitást, dinamikát a szám és egyszerűen magától “folyik”. Nem tudom jobban elmagyarázni. Ilyen egyszerű. Ezen kívül ami összetart minket, a békési-viharsarki származás és az ebből eredő mentalitás. Rendszerellenes, engedetlen, ahogy az egyik új szövegben le is írtam.

Olvasd el a teljes interjút a Kronos Mortus oldalán...!

szijarto zsolt gitaros

Meg kell tanulni mindent a gitáron és abból kell összeállítani az improvizációd, hogy az változatos legyen, belevéve a saját dallamvilágod és egyéniséged, az a szabadság, ha van miből szabadnak lenni. Van, aki egész életében egy pentaton skálában kapar és neki az elég. Ha neki jó… Van, aki jó dalszerző és jó dalokat, szöveget ír, de a hangszerén béna kacsa. Ezzel nekem nincs bajom, egészen addig, amíg büszke nem lesz arra, hogy életében nem gyakorolt és nem kezdi el azokat csesztetni, akik gyakoroltak. Van, aki jól gitározik, de egy dalt nem tud írni, ez se jó. Nem egyszerű ez a popszakma...

Olvasd el a teljes interjút a Rockbook honlapján...!

blindmyself szuri2

Csináltunk olyan zenét korábban, melyben alig volt visszatérő elem. Majd tapasztaltuk annak a hatásait is a közönségen. Jó páran egy-egy régi lemezt vagy dalt emelnek ki kedvencükként a múltunkból. Azt tapasztaltuk, hogy nagyobb részük azt sem tudja, miről szóltak a dalok, mik az üzeneteik. Fantasztikus érzés volt, amikor átálltunk magyarra, előtérbe kerültek a dalszövegek. Végre átmentek az üzenetek, melyeket szerettünk volna átadni. Eleinte alig voltak refrének a zenénkben, az utóbbi időben viszont beleszerettünk ezekbe. Kurva jó érzés, amikor több százan éneklik veled a sorokat. Felszabadító, óriási flash.

Olvasd el a teljes interjút a Rozsdagyár blogon...!

 A Fülelő stábja az augusztusi Lazarvs / Heedless Elegance koncerten járt.

Ha már jött a lehetőség, hogy két ilyen zsír bandát nézhetünk meg egy este, mint a Heedless Elegance és a Lazarvs, ráadásul Apey-ékkal még egy kiadósat beszélgethetünk is, hülyék lettünk volna kihagyni, nem? Így aztán Wimi kérdezett párat Makkoséktól, majd megnézett két fasza koncertet, ráadásul még videót is készített nektek minderről! Akkora zúzás volt, hogy szem nem marad szárazon! Nem hiszed? Lesd meg!

 Szénégető Richárd podcast-sorozatának új adásában az Ossian vezére, Paksi Endre volt a vendég.

Paksi Endre karrierje során először jelentkezik szólólemezzel, ami remek apropót szolgáltatott arra, hogy leüljünk beszélgetni egy kicsit. Természetesen a szólólemez mellett szóba került rengeteg egyéb dolog is, többek között az, lesz-e még metalos, gyorsabb Ossian dal és lemez?